Tak usmażone pieczarki smakują genialnie. Prosty przepis na dodatek, który pasuje do wszystkiego

Dodano:
Smażone pieczarki Źródło: Shutterstock / Sea Wave
Smażone pieczarki to wyjątkowy dodatek, którym wzbogacam smak wielu potraw. Szybkie i łatwe w przygotowaniu, stanowią doskonałe uzupełnienie dań z mięsem, jajkami oraz warzywami. Te z mojego przepisu smakują genialnie.

Smażone pieczarki to w moim domu smaczny dodatek do potraw, który serwuję na śniadania, obiady oraz kolacje. Połączenie aromatycznych grzybów i 3 dodatków wykorzystasz na wiele różnych sposobów, również jako bazę pysznego sosu pieczarkowego.

Jak zrobić smażone pieczarki?

Do przygotowania aromatycznego dodatku nadają się zarówno białe, jak i brązowe pieczarki (pieczarki dwuzarodnikowe), które dostępne są m.in. w supermarketach i mają bardziej wyrazisty smak oraz aromat. Smażę grzyby partiami na mocno rozgrzanej patelni, aż staną się złociste i miękkie. Przewracam pieczarki na drugą stronę, gdy przyrumienią się od spodu – częste mieszanie pieczarek podczas smażenia sprawia, że puszczają wodę i zaczynają się gotować.

Aby podkreślić naturalny smak grzybów, dodaję jedynie sól i świeżo zmielony pieprz. Możesz również dodać posiekany czosnek lub cebulę, których smak doskonale komponuje się ze smakiem pieczarek. Smak smażonych grzybów doskonale podkreśla również oregano, słodka papryka i tymianek.

Przepis: Smażone pieczarki

To bardzo prosty w przygotowaniu, pyszny dodatek do wielu dań.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
128 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g pieczarek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie grzybówPieczarki dokładnie oczyść i obierz. Pokrój kapelusze i „nóżki” na plasterki.
  2. SmażenieMocno rozgrzaną patelnię smaruj oliwą z oliwek (możesz również usmażyć pieczarki na oleju roślinnym lub klarowanym maśle) i smaż grzyby partiami, z obu stron, rozkładając je na całej powierzchni patelni. Wskazówka: koniecznie zwróć uwagę na temperaturę patelni. Jeżeli nie będzie mocno rozgrzana, to pieczarki wchłoną tłuszcz i wyjdą niesmaczne. Usmażone partie grzybów odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
  3. PrzyprawienieGdy obsmażysz wszystkie pieczarki, przełóż je na patelnię i dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Gotowy dodatek dekoruję natką pietruszki.

Do jakich potraw podawać smażone pieczarki?

Smażone pieczarki doskonale komponują się z m.in.:

  • kotletami schabowymi, kotletami drobiowymi, kotletami mielonymi, stekami, różnego rodzaju pieczeniami, gulaszem,
  • jajecznicą, omletem i jajkami sadzonymi,
  • zapiekankami z makaronem lub ziemniakami,
  • risotto,
  • sałatkami ze świeżych warzyw i kurczakiem,
  • daniami typu fast food np. burgerami, zapiekankami, tortillą, pizzą,
  • kotletami z soczewicy, ciecierzycy, kaszy i grochu,
  • warzywnymi potrawkami np. z cukinii, papryki i pomidorów.

Możesz również wykorzystać smażone pieczarki jako bazę zupy pieczarkowej, dodatek do zupy jarzynowej i bazę sosu do mięs, placków ziemniaczanych oraz różnego rodzaju klusek. Wystarczy, że zalejesz podsmażone grzyby śmietanką kremówką i chwilę pogotujesz, żeby sos zgęstniał.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...